Gør aftensmadstid hyggelig og ubesværlig med disse tips

Gør aftensmadstid hyggelig og ubesværlig med disse tips

Lillebror er sur over, at storesøster hjalp med at hælde tomatsovs op. Lillebror tager noget ketchup, og noget af det sprøjter over på storesøsters tallerken. De to er oppe at toppes. Samtidig er baby sur over at sidde hos far, fordi hun hellere vil have mor.

Hvis du læser denne artikel, er ovenstående situation – eller en der minder meget om – nok alt for velkendt. Men der er faktisk måder at undgå alt dette kaos under aftensmaden, så der både er plads til snak, ro, hygge og at spise.

Sørg for det rigtige udstyr

Det er vigtigt, at udstyret er i orden. På den måde er det ikke spisebordet, tallerkenerne eller højstolen, der fejler noget. Eksempelvis er en nomi højstol (reklame) specialdesignet ergonomisk, så dit barn kan komme med til bordet ved en tidlig alder. Og så kan den tilpasses, så den også kan vokse med dit barn – den fungerer helt op til 12-årsalderen.

Hav forventningerne i orden

Og hav få forventninger ad gangen. Hvis du både forventer, at dine børn sidder pænt, samtidig med at de skal hygge sig, og de desuden skal tage af bordet og sige tak for mad – det er alt for meget på én gang.

Start med lidt ad gangen. Vælg enten manerer, at spise op eller hygge i starten. Lav en god rutine, vær et godt eksempel og inddrag dine børn. De skal også føle, de er en del af selskabet. Det bør ikke kun være “de voksne”, der bestemmer ved middagsbordet. Det er en familiemiddag, hvor der skal være plads og opmærksomhed til alle.

Du er overopmærksom – stop med det

Hvis du hele tiden holder øje med dit barn, giver det dem også en følelse af, at du ikke har tiltro til dem. Så behøver de ikke selv at klare alt, fordi de ved, du holder øje med dem. Gør dem ikke en bjørnetjeneste, men sørg i stedet for at hjælpe dem ved at give dem den selvstændighed, du selv ønsker, de får. Så skal de nok lære det hele med tiden. Tålmodighed er nøglen.

Inddrag dine børn

Giv dem noget af ansvaret. Lav maden sammen. De store børn kan måske endda have egen maddag, og så kan de små hjælpe til i hverdagen. Gode vaner såsom at dække bordet er også godt at lære.

Vis dine børn det frem for at fortælle dem det. Det virker tit bedre at vise, de er vigtige, i stedet for at sige det.