Lær dine børn hvor maden kommer fra

Lær dine børn hvor maden kommer fra

De fleste forældre har i perioder været igennem, at deres mindre børn ikke spiser, og på ingen måde finder mad interessant. Det bliver ikke nemmere med tiden, for når madpakkerne kalder, er det ikke børnene, der råber højest om at smøre madderne til madpakken.

Madpakken bliver set som en kedelig tjans, og for det meste er det de samme klapsammenmadder, der bliver smurt. Det er da heller ikke noget at råbe hurra for, men så må forældrene tænke kreativt, og komme på nye idéer, der engagerer deres børns lyst til en god madpakke.

 

Engagér barnet i madpakken

Det er altid muligt at gøre madpakketjansen interessant for børnene, hvilket ikke nødvendigvis betyder, at den fremtidige madpakke skal bestå af chokolademadder og fastfood. Sund mad er ofte ikke noget, der trækker stemmer hjem, når det angår en madpakke, og det skal der laves om på.

Der er ingen forældre, der ønsker at smøre en madpakke til deres barn, som alligevel bliver smidt ud i skolen.

 

Inddrag dem

Inddrag børnene i madlavningen, og gør det sjovt for børnene at lave mad. Lær dem, hvor de forskellige fødevarer kommer fra. Det er især et ekstra plus, hvis man f.eks. har et vægdrivhus i haven, hvor grøntsagerne vokser sig store og smagsfulde. Her skal børnene selv have lov til at plukke grøntsagerne, og følge grøntsagernes udvikling.

Børnene får et nyt indblik i grøntsagerne, og glæder sig til at smage noget, som de selv har været med til at dyrke. Det er vigtigt for et barn at vide, hvad de putter i munden, og det bliver en sjovere oplevelse at pakke grøntsager i madpakken, når man ved, hvor de kommer fra. Grøntsagerne er jo ikke helt så slemme alligevel!

Madstationer

Lav ‘madstationer’, hvis der er flere familiemedlemmer, som skal engageres i madpakkelegen. Børnene får hver deres skærebræt, hvor de får lov til at smøre den mad, som de ønsker. Der er blevet købt groft brød til sandwich, kødpålæg, samt grøntsagerne ude fra haven.

Nysgerrigheden skal udfoldes under madpakningen, og børnene skal holdes beskæftiget. Selvom knive er skarpe, skal børnene selv lære at skære grøntsagerne ud, og samtidig udforske maden med fingrene. Man må godt, så længe hænderne er vasket, og det ikke bliver til madkamp.

 

Skab hygge

Skab hygge ved madlavningen, og som også gælder ved punkt 1 og 2, da ingen har lyst til, at madpakkelegen bliver til en sur madpakketjans. Det skal være hyggeligt og sjovt at smøre madpakke med familien, og børnene samtidig selv kan bestemme, hvad de får med på madpakke. Efter børnene bliver inddraget i, hvordan grøntsagerne vokser i et drivhus eller i haven, og samtidig får lov at spise det, er madpakken ikke længere en sur tjans med en god oplevelse!

Billede: Le living and co.

Billede: craigemorsels

Billede: anotherlunch.com