Et dårligt indeklima påvirker danske skoleelevers præstation

Et dårligt indeklima påvirker danske skoleelevers præstation

Det kan være svært at koncentrere sig i et klasseværelse med et dårligt indeklima. Men i et godt ventileret klasseværelse arbejder børn hurtigere og er bedre til at løse opgaver, viser ny dansk forskning. Hvis du vil performe bedre til en eksamen, er det værd at få frisk luft ind i klasseværelset først.

Indeklima i skolerne

Forskere fra Aarhus Universitet har konstateret, at dårlig luftkvalitet i klasseværelserne har en negativ indvirkning på elevernes præstation. Tidligere undersøgelser har vist, at indendørsklimaet på mere end halvdelen af ​​Danmarks skoler ikke er godt nok.

Forskerne udsatte fire klasser på to skoler for forskellige niveauer af frisk luft, mens eleverne udførte tests i dansk og matematik.

Når niveauet for frisk luft i klasseværelserne blev øget, udførte eleverne op til syv procent bedre end når de arbejdede på testene i deres sædvanlige indendørs klima. Undersøgelsen afslørede også, at eleverne ikke selv bemærkede, at de ikke var helt lige så kloge i det fattigere klima.

For så vidt angår indeklima i den pågældende sektor er de udvalgte skoler helt almindelige grundskoler. Derfor er det foruroligende at finde CO2-niveauer to til tre gange det, der tillades i nye bygninger. Det betyder specifikt, at børn, der starter på en nybygget skole får et betydeligt sundere og mere produktivt læringsmiljø end det, der tilbyder størstedelen af ​​danske skolebørn.

I undersøgelsen bruger forskerne CO2 som en indikator for kvaliteten af ​​indeklimaet.

De ved imidlertid ikke, i hvilket omfang det er det høje niveau af CO2 eller noget andet i luften, som påvirker børnenes præstation. De langsigtede virkninger af et dårligt indeklima i en skole er heller ikke kendt.

Giv eleverne et bedre indeklima

Nilan Comfort 300 lr er en løsning, der er værd at overveje i forbindelse med indeklima i skolerne. Det er et filter, der er med til at rense luften og derved øger kvaliteten af indeklimaet. Nilan Comfort 300 lr kan købes hos Filterhuset. Her kan du også finde andre filtre til huse, der kan øge indeklimaets kvalitet markant.