Lær børnene at fodre med hvalpefoder

Lær børnene at fodre med hvalpefoder

I mange familier overalt i landet giver man ofte børnene en hundehvalp, således børnene har et elsket kæledyr i hverdagen. Derved lærer børnene at tage omsorg, vise kærlighed samt modtage opmærksomhed fra kæledyrene, og en hundehvalp er ofte en rigtig god idé til børnene. En hundehvalp vil elske at lege samt modtage opmærksomhed fra børnene, som har masser af tid til dette. Dog er det vigtigt, at børnene fra starten af lærer, at hvalpefoder ikke er hvad som helst af madrester fra andre måltider. Faktisk må man ikke engang anvende en normal hundefoder blanding til små hundehvalpe, da disse er sarte og skrøbelige på samme måde som babyer. Men så opstår spørgsmålet naturligvis: Hvad pokker skal man så finde af korrekt hvalpefoder til sine hundehvalpe?

Hensyn til de voksende hundehvalpe

En hundehvalp vejer ved fødslen omkring 1 kg, og i løbet af de kommende år vil hvalpens vægt stige til mange kg, hvilket for de helt store hunderacer kan være op til 90 kg, når hunden er udvokset efter omkring 2 år. Til sammenligning er mennesker 18 år om denne udvikling, så hunden vokser omkring 10 gange hurtigere, og derfor er det ekstremt vigtigt for din hunds helbred, at man fra starten af er opmærksom på det rette hvalpefoder. Ved at hundehvalpen får den rette mængde af energi samt næringsstoffer, så vil man kunne undgå forskellige typer af knoglelidelser og andre sygdomme. Korrekt hvalpefoder skal være afbalanceret foder, således hvalpen får de nødvendige mineraler i en korrekt mængde, og derved får hunden en moderat væksthastighed. Nyere undersøgelser har for eksempel vist, at det hovedsageligt er calciumindholdet i hvalpefoder, der er afgørende for hundens væksthastighed. Analyserne er kommet frem til at, at calcium bør have en andel af 0,8 % af hundens hvalpefoder, og forholdet mellem calcium og fosfor skal ligge i området 1,1-1,4, således fosforindholdet skal ligge mellem 0,6 og 0,75 %. Man kan eksempelvis regne med, at en hund skal anvende 1600 kcal i energi dagligt, hvilket er en meget normal størrelse. Som hvalp vil en hund få behov for at omsætte omkring 4100 kcal pr. kg, og med 0,8 % calcium og et foder på 390 gram dagligt vil give hvalpen 3 gram calcium pr. dag, hvilket er fint. Når hvalpen er blevet voksen, vil den omsætte omkring 3800 kcal pr. kg, og den vil have behov for 1,4 % calcium i foderet, så dermed en fodermængde dagligt på 425 gram vil give calcium totalt på 6 gram, hvilket også er fint. Dette varierer naturligvis mellem hunderacerne, så derfor bør man altid sætte sig grundigt ind i dette, når man lader de små børn fodre hundehvalpene. Man skal derfor stille kvalitetskrav til hvalpefoder. Man bør fodre hvalpen 3-4 gange dagligt, indtil den er 5 måneder gammel, hvorefter man kan nedsætte fodringen til 2 gange dagligt. Man bør se på hvalpens energiniveau, hvor stor mængde hvalpefoder, man kan give den. Er hvalpen aktiv hele dagen, bør den få lidt mere hvalpefoder end normalt.

Hvilken slags foder er bedst?

Man kan enten snakke med dyrehandleren eller dyrlægen, som kan rådgive om den bedste type hvalpefoder, men man kan også gå på nettet hos de anerkendte leverandører af hvalpefoder og finde frem til deres anbefalinger. Olivers.dk er en webbutik med speciale i hundefoder til alle typer hunde i alle aldre. Her kan man se anbefalingerne til det rette hvalpefoder, som passer til netop din hundehvalp. Det rette foder skal nemlig indeholde foder i høj kvalitet med nøje udvalgte råvarer og uden tilsætning af kunstige farve-, konserverings- og tilsætningsstoffer. På den måde vil man kunne være sikker på, at din hvalp får den rette mængde af proteiner, vitaminer, calcium, fosfor og fibre.

 

Billede: Lisa L Wiedmeier