Som forælder er dine børns eller småbørns ernæringsbehov naturligvis en prioritet, og det er nemt at føle sig overvældet af mængden af forskellige oplysninger derude.
Maden et barn spiser i deres tidlige år, kan påvirke deres kostvaner senere i livet, så det er vigtigt at indgyde gode vaner og et sundt forhold til mad fra en tidlig alder. Når dit barn begynder at spise solid føde, vil du sandsynligvis opdage, at nogle af de måltider, du så kærligt har kreeret, afvises. Bare rolig, det er helt normalt, men det er klogt at forsøge at komme ind i en god rutine så hurtigt som muligt.
Sørg for, at dit barns næringsbehov er opfyldt ved at tilstræbe tre afbalancerede måltider om dagen, der hver indeholder noget mad fra hver fødevaregruppe med op til to sunde snacks.
Hvorfor protein er vigtigt?
Proteiner er afgørende for en række vigtige funktioner, herunder vækst, hjerneudvikling og sunde knogler. Af de 20 aminosyrer – eller byggesten, der producerer proteiner, skal børn have 9 ‘essentielle aminosyrer’ fra deres mad.
- Sådan får du protein i dit barns kost
Animalske proteiner som magert kød, fisk, æg, mælk, yoghurt og ost indeholder alle 9 essentielle aminosyrer og betragtes som de vigtigste for vækst. Planteproteiner som bønner og linser er ufuldstændige proteiner og skal kombineres for at opnå det fulde spektrum af aminosyrer. Målet er at inkludere fisk to gange om ugen, hvoraf den ene er en olieholdig sort som laks, ørred eller makrel. Friske, frosne eller dåse er fine, men husk at røget og konserves har tendens til at have et højere saltindhold.
Stivelsesholdige fødevarer, der leverer kulhydrater
Børn har brug for en kulhydratkilde i hvert måltid. Men småbørn under 13 måneder kan have svært ved at fordøje fuldkornsprodukter og for meget fiber kan fylde dem for hurtigt og kompromittere deres appetit og deres absorption af vigtige mineraler som calcium og jern.
- Sådan får du kulhydrater ind i dit barns kost
Efter 13 måneders alderen kan børn sædvanligvis begynde at spise knækbrød, müsli og pasta. Nogle børn klarer sig bedre end andre, så det er bare et spørgsmål om at se, hvordan dit barn reagerer. Hele nødder og frø er gode kilder til fiber samt vigtige sunde fedtstoffer, men de bør undgås, indtil dit barn er 5 år eller derover på grund af risikoen for kvælning.
Hvad med fedt og sukker?
Mens børn har brug for noget fedt at vokse og udvikle af, anbefales det ikke at få for meget af nogen former for fedt. Smør, pålæg og olier bidrager til smag, tekstur og nydelse af mad. De er vigtige som koncentrerede energikilder til unge børn, der vokser hurtigt og er meget fysisk aktive. Fedtstoffer er også nødvendige for at hjælpe absorptionen af visse vitaminer, herunder vitaminerne A, D, E og K. Der er nogle fedtstoffer, som er afgørende for dit barns kost for et sundt immunsystem og for normal hjernefunktion. Disse omega-3 fedtstoffer findes i olieholdige fisk samt nødder, frø og deres olier.
Bløde drikkevarer, slik, konfekt, kiks, sukkerholdige kager og desserter er højt i tilsatte sukkerarter og ofte dårlige kvalitetsfedtstoffer og salt. Børn under fem bør kun spise disse fødevarer en gang imellem, for eksempel ved særlige lejligheder. Overforbruget af usunde fødevarer med et højt indhold af tilsat sukker, fedt og salt er anerkendt som en af de vigtigste bidragende faktorer til høje fedtholdigheder, hvilket er enormt usundt.